2021-09-29 08:14:38• hírek • Szatmár.ro

Október 1-jén nyit az Aranykapu – egyelőre még a régi helyen

Október elsejétől kezdődnek az Aranykapu Kulturális Egyesület 20212022-es műhelyfoglalkozásai. A már jól ismert tevékenységek mellett lesz néhány vadonatúj lehetőség is, amire be lehet iratkozni.

A nyári periódus sem telt pihenéssel az Aranykapu Kulturális Egyesület munkatársai számára, hiszen számos tábort sikerült megrendezni az elmúlt hónapokban, majd az azt követő pár hétben megkezdődött az ősztől induló foglalkozások szervezése is.

Mint minden évben, az iskolai tanévvel párhuzamosan zajlanak majd a különböző műhelymunkák, lesz köztük sok jól begyakorolt és már ismert foglalkozás, de lesz néhány új szín is a palettán – minderről Nezezon Enikő, az egyesület vezetője beszélt a Szatmár.ro-nak.

„Örömmel mondhatom, hogy már eddig is nagyon sokszínű volt a mi palettánk, de úgy döntöttünk, hogy az állandó foglalkozásainkat újabb lehetőségekkel fogjuk bővíteni az idei ősztől kezdődően. A kézműves műhelyek évek óta működnek a Fonóban és rendszeresen 10-12 népi mesterség alapjait sajátíthatják el a minket látogatók. Emellett az elmúlt években megkezdődött egy képzőművészeti oktatás is, a látvány utáni rajzműhelyek formájában, ami tavaly egy újabb rajzműhellyel bővült, mégpedig a jobbagyféltekés módszer révén. Ezt idén is szeretnénk folytatni. Ugyanakkor egy rövid szünet után újra sikerült elindítani a népzenei műhelyünket, amit szintén folytatni fogunk ebben az évben is” – magyarázta az egyesület elnöke.



Elmondta, nagyon szeretik a gyerekek úgy a népi furulya-, mind a citeraoktatást, amiben a nyári tábor is sokat segített. Ezzel a képzéssel viszont nem az a cél, hogy a végén a gyerekek koncerteket adjanak, sokkal inkább az a lényeg, hogy alaposan, jó technikával, elsősorban a helyi népzenei anyaggal a gyerekek tisztába kerüljenek, és ezeken a hangszereken el is tudják játszani.

Szintén folyatódni fog az idei év tavaszán megkezdett Kis Kertész Tanoda műhely is, ahol a gyerekek környezettudatos szellemben biokertészkedéssel foglalkoznak, és nem csak azzal, hiszen ez a tevékenységsorozat nagyon sok mindent foglal magába.

„Kísérleti jelleggel tavasszal elindult a román nyelvműhely, mely azt a célt szolgálta, hogy az elemi osztályos, magyar tagozatos gyerekek megismerkedhessenek a román népi kultúrával, az aktív nyelvhasználatot részesítve előnyben, kiegészítve az iskolában tanultakat. Úgy tapasztaltuk, hogy erre hatalmas igény van, akkora, hogy mi magunk nem is vagyunk képesek teljes mértékben kielégíteni azt. A szülők és a gyerekek nyitottak, éppen ezért folyatni fogjuk ezt a műhelyt is, ahogy az angol nyelvműhelyünket is.

Sok újdonság is lesz az idei évtől

A már kipróbált és jól bevált műhelyfoglalkozások mellett újonnan felmerülő igényekre is szeretne válaszolni az Aranykapu Kulturális Egyesület. Így újjáéled a Házi Tündér Tanoda, mely egy olyan műhely, melyet régen, évekkel ezelőtt már sokan kipróbálhattak a Fonóban, viszont az elmúlt években erre nem volt alkalom. Bár a régi, hagyományos ételek készítését mindig belecsempészik a szervezők a különböző műhelymunkákba, táborokba, foglalkozásokra, de csak erre kihegyezett foglalkozássorozat mostanában nem volt a Fonóban, holott igény mutatkozik rá. Az ide ellátogató gyerekek elsajátíthatják a hagyományos szatmári és Szatmár környéki ételek és sütemények elkészítését, de mindemellett lesz lehetőség megtanulni vajat köpülni, szappant készíteni, savanyú káposztát elrakni télire, stb.



„Ezek többségében olyan női munkák, amelyeket a nagymamák és az anyák adtak át gyermekeik számára, de ma már talán egyre inkább kikopóban van ennek hagyománya a mindennapokból, ezért szeretnénk mi megtanítani a gyerekeknek, átadva saját tapasztalatinkat és rutinunkat, mindezt nagy szeretettel” – magyarázta Nezezon Enikő.

Egy másik újdonság a néptáncoktatás, melyre eddig is lett volna igény, de nem volt meg minden megfelelő körülmény a foglalkozás megkezdéséhez. Viszont mostantól Cserei Both Zsuzsa segítségével beindul az oktatás. Első ízben moldvai táncokat tanulhatnak az érdeklődők. „Ezek körtáncok, melyek véleményünk szerint megfelelőek az ifjak számára. Fejlesztik a ritmusérzéküket és nyitottá teszi őket a néptánc világa felé. Ez sem fellépésre készül, a cél a néptánc iránti szeretet és nyitottság elmélyítése, illetve a néptáncmozgalomhoz való csatlakozás. A helyek száma korlátozott, így a részvétel regisztrációhoz kötött” – tette hozzá.

„Amikor a kollégáknak bejelentettem, hogy az idei évtől néptáncoktatással is foglalkozunk majd, sokan halkan feltették a jogos kérdést, hogy: De hol? Hiszen a fonóháznak még otthont adó ingatlan sem kifejezetten nagy, de decembertől vár ránk egy költözés, viszont azt még nem tudni, hogy hová megyünk innen.



Költözne a Fonó, de még nem tudni hová

„Volt egy álmunk, mégpedig az, hogy saját ingatlanhoz szeretnénk jutni, viszont látván a kampányunk eredményeit, tudomásul kell vennünk, hogy egy átmeneti megoldásra lesz szükségünk továbbra is, mert sem építkezni, sem pedig egy belvárosi ingatlant megvásárolni nem lesz anyagi keretünk. Keresünk egy olyan ingatlant Szatmárnémeti belvárosában, amely elég nagy ahhoz, hogy a fonóház beköltözhessen, ezzel a színes műhelypalettával amivel rendelkezünk. Szükségünk lenne egy legalább 4-5 szobával és egy kis kerttel rendelkező ingatlanra, amit kibérelhetünk.

Szeretnénk ezúttal az olvasók segítségét kérni, hogy amennyiben tudnak egy olyan épületről, amely használaton kívül van, és elég nagy ahhoz, hogy a délutánonként zajló párhuzamos foglalkozásainknak helyet adhasson, jelezzék azt nekünk.

Akinek a családjában vagy az ismerősei között van egy olyan ingatlan, amely a Fonóház munkáját kielégítené, kérjük jelezze azt nekünk, mert szívesen kibérelnénk akár több évre is. Természetesen mindezt egy elfogadható áron, hiszen ez nem egy üzleti vállalkozás, hanem egy civil kezdeményezés.

Nagyon sokat segítenek a szülők, és a mellénk álló cégek is, de mindezek ellenére korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkezünk, így nem fogunk tudni havi 500-1000 eurós bérleti díjakat kifizetni. Valami olyan megoldást szeretnénk találni, ami civil összefogással néhány évre összejöhet. Addig is dolgozunk azon, hogy az egyesület saját ingatlanhoz juthasson” – zárta a beszélgetést Nezezon Enikő.



Az Aranykapu Kulturális Egyesület 2021–2022-es műhelyfoglalkozásai október 1-jétől az alábbi órarend szerint kerülnek megszervezésre:

  • Hétfőn délután: Kis Kertész Tanoda és néptánc oktatás
  • Kedden délután: látvány utáni rajz szakkör, Házi Tündér Tanoda, Playground – játszunk angolt
  • Szerda délután: kézműves műhely kicsiknek, népzenei műhely – citera és népi furulya
  • Csütörtök délután: jobb agyféltekés rajztanfolyam, kézműves műhely kisiskolás, haladó csoport
  • Pénteken délután: román nyelvműhely. kézműves műhely középiskolásoknak

Az érdeklődők az Aranykapu Kulturális Egyesület Facebook-oldalán, az info@aranykapu.ro e-mail címen, vagy a 0744 687 813-as telefonszámon juthatnak több információhoz. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: